Χρήση νάρθηκα βρυγμού

Χρήση νάρθηκα βρυγμού

Σκοπιμότητα του νάρθηκα

Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται σαν ένα μέσο για την θεραπεία των μυϊκών δυσλειτουργιών των παθήσεων της κροταφογναθικής διαρθρώσεως. Ο σπουδαιότερος σκοπός του νάρθηκα είναι να σταθεροποιήσει τη σύγκλειση των δοντιών, να ανακουφίσει τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, να ξεκουράσει τους μύες της μασήσεως και της περιοχής γενικά και να εμποδίσει τέλος την αποτριβή των δοντιών στις περιπτώσεις βρυγμού.

Χρήση του νάρθηκα

Ο νάρθηκας θα χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια μιας περιόδου η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων. H χρήση του νάρθηκα θα γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση του και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τυχόν δυσαρέσκειες ή προβλήματα

Αν και η κατασκευή του νάρθηκα είναι προσεγμένη, είναι δυνατόν να δημιουργήσει στην αρχή της χρήσεως του μικρά προβλήματα. Με άλλα λόγια ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί τον νάρθηκα ογκώδη και ακαλαίσθητο τα πρώτα 24ωρα μαζί με μια αίσθηση "αναγούλας" ή αυξημένη παραγωγή σάλιου.

Ο νάρθηκας εξαιτίας της κατασκευής του μπορεί να πιέζει ορισμένα δόντια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να τα αισθάνεται "μουδιασμένα" κυρίως το πρωί, μετά από τον ύπνο. Είναι δυνατόν επίσης να προκληθεί ασυναίσθητα δάγκωμα των παρειών.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα και δυσαρέσκειες, εξαφανίζονται όταν ο ασθενής αρχίζει να συνηθίζει τον νάρθηκα. Αν όμως παρ' όλα αυτά τα προβλήματα συνεχισθούν, ακόμη και μετά από μερικά 24ωρα και είναι τόσο έντονα, ώστε ο ασθενής να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον νάρθηκας, θα πρέπει να ενημερώνει τον Οδοντίατρο, ο οποίος θα ρυθμίσει κατάλληλα τον νάρθηκα.

Όταν το πρωί ο ασθενής βγάλει τον νάρθηκα νιώθει ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με το "κλείσιμο των δοντιών του", σαν δηλαδή αυτά να μην μπορούν να συνταιριαστούν μεταξύ τους όπως πρέπει. Αυτό όμως δεν είναι παράξενο ούτε και θα πρέπει να ανησυχεί ή να προβληματίζει γιατί είναι το αποτέλεσμα της χαλαρώσεως που έχει αρχίσει να γίνεται στους μύες της περιοχής.

Συνήθως η θεραπεία με το νάρθηκα, συνοδεύεται και από μια ρύθμιση της συγκλείσεως των δοντιών για την καλύτερη σταθεροποίηση της.

Περιποίηση του νάρθηκα

Η χρήση του νάρθηκα προϋποθέτει σχολαστική καθαριότητα του στόματος. Πριν ο νάρθηκας τοποθετηθεί στο στόμα να πλένονται πολύ καλά. Αν και ο νάρθηκας δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, παρ' όλα αυτά πάντοτε προσκολλώνται επάνω του διάφορα μικρόβια. Γι' αυτό λοιπόν, θα πρέπει ο νάρθηκας να καθαρίζεται καθημερινά με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Όταν δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να διατηρείται σε νερό.
Προσοχή: Τον νάρθηκα θα πρέπει να τον έχει ο ασθενής μαζί σε κάθε εξέταση που θα γίνεται στη διάρκεια της θεραπείες.

Οδηγίες για ασκήσεις

  1. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο (χαλάρωσε) και ρίξτε χαμηλά τους ώμους
  2. Αφήστε το σαγόνι σας ελεύθερο και προφέρετε τον ήχο ΕΜ!!! φροντίζοντας να μην εφάπτονται τα δόντια.
  3. Κάντε jogging, δηλαδή, αρχίστε να κινείτε το σαγόνι σου πάνω - κάτω με ελαφρές κινήσεις και το ίδιο αριστερά - δεξιά χωρίς να εφάπτονται τα δόντια.
  4. Ανοίξτε και κλείστε το στόμα. Φέρτε το σαγόνι σας όσο πιο μπροστά μπορείτε και μετά προς τα πίσω. Επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις αριστερά - δεξιά.
  5. Επαναλάβετε τις ίδιες ασκήσεις με το 4, αλλά κάνοντας αντίσταση με το χέρι σας δηλαδή, με κλειστή τη γροθιά εφαρμοσμένη στη βάση του σαγονιού ανοίξτε το στόμα, με τον αντίχειρα εφαρμοσμένο μπροστά στο σαγόνι κατά την κίνηση της γνάθου προς τα εμπρός, με το δείκτη στα πλάγια του σαγονιού κατά την κίνηση της γνάθου αριστερά - δεξιά. Στο τελικό σημείο κάθε ασκήσεως κρατήστε το σαγόνι σας στη θέση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα.
  6. Ανοίξτε το στόμα και βάλτε τις άκρες των δακτύλων στη κοπτική επιφάνεια των μπροστινών κάτω δοντιών. Πιέστε τα δάχτυλα προς τα κάτω και συγχρόνως προσπαθήστε να κλείσετε το στόμα, κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα. Συνεχίστε την προσπάθεια για μερικά δευτερόλεπτα.
  7. Ανοίξτε το στόμα πολύ. Μετά τεντώστε το περισσότερο με το να σπρώχνετε τα δάχτυλα σας που είναι τοποθετημένα στα μπροστινά επάνω και κάτω δόντια, αντίθετα.
  8. Ελέγξτε στον καθρέφτη αν η κάτω γνάθος όταν ανοίγετε το στόμα σας κινείται κατακόρυφα χωρίς δηλαδή να αποκλίνει δεξιά - αριστερά. Κάντε τον ίδιο έλεγχο όταν κινείτε την κάτω γνάθο προς τα εμπρός.

Προσπαθήστε να αποφύγετε κινήσεις οι οποίες  προκαλούν ήχο από την κροταφογναθική διάρθρωση (clicking). Κάθε άσκηση από τις παραπάνω που περιγράφηκε, πρέπει να γίνεται 10 φορές συνέχεια και ολόκληρο το πρόγραμμα 2 φορές την ημέρα (ή σύμφωνα με την υπόδειξη του ιατρού).

Παλαιό Φάληρο

Αγ.Αλεξάνδρου και Αφροδίτης 39, 17561

Τηλέφωνο

212-1045867

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 8:00 - 17:00

Email

marppetridou@gmail.com
Μετάβαση στο περιεχόμενο