Καινούργιες τεχνητές οδοντοστοιχίες

Καινούργιες τεχνητές οδοντοστοιχίες

Οι  οδοντοστοιχίες αποτελούν μία από τις εναλλακτικές λύσεις  για την αντιμετώπιση της  ολικής νωδότητας  ενός  ασθενούς και κατασκευάζονται  έτσι ώστε να μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία για την οποία προορίζονται  για αρκετά χρόνια.  Παρ' όλα αυτά,  είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστούν αναπροσαρμογή και τελικά ανανέωση, ανάλογα με τη  χρήση τους  και  τη φροντίδα που θα επιδείξετε. Σε  γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι  οδοντοστοιχίες απαιτούν αναπροσαρμογή της βάσης τους  κάθε ένα  έως δύο χρόνια και αντικατάσταση στα έξι  έως οκτώ χρόνια. Είναι σαφές  λοιπόν οτι η σωστή χρήση  και  συντήρηση  των οδοντοστοιχιών παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους  και δημιουργεί  τα λιγότερα δυνατά  προβλήματα  στον ασθενή. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη  χρήση των οδοντοστοιχιών αφορούν κυρίως στα άτομα που πρώτη φορά τις  χρησιμοποιούν.

Επίσης  πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Ποτέ μην αφήνετε τις οδοντοστοιχίες σας εκτεθειμένες στον αέρα αλλά να τις τοποθετείτε σε ένα ποτήρι  με νερό.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η επιτυχία των  οδοντοστοιχιών  σας  εξαρτάται  από τους εξής παράγοντες: τη γενική υγεία, το μέγεθος  και  σχήμα σιαγόνων, την ηλικία , την κατάσταση ούλων καθώς και από την υπομονή και την ιδιοσυγκρασία του  ασθενούς.

Bελτιστοποίηση της χρήσης των νέων  οδοντοστοιχιών

Παρακάτω ακολουθούν μερικές οδηγίες  που θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της χρήσης των νέων  οδοντοστοιχιών.

1. Πιθανό αίσθημα "μπουκώματος"  του στόματος και αυξημένης  ροής σάλιου στο στόμα είναι προσωρινό  και είναι αποτέλεσμα της καινούριας  κατάστασης στην οποία βρίσκεται το στόμα λόγω της τοποθέτησης  των οδοντοστοιχιών. Είναι βέβαιο ότι σε λίγες  ημέρες το αίσθημα αυτό δεν θα υπάρχει πλέον.

2. Η αίσθηση της άνεσης  με τις καινούριες οδοντοστοιχίες είναι κάτι που απαιτεί  χρόνο. Είναι ακριβώς όπως  η οδήγηση ενός  αυτοκινήτου. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μάθουν  αμέσως , άλλοι χρειάζονται χρόνο και άλλοι δεν  μαθαίνουν  ποτέ. Μετά τις απαραίτητες  επισκέψεις  στον οδοντίατρο για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση μικρών ενοχλήσεων από την τριβή  της οδοντοστοιχίας  με τους μαλακούς ιστούς , χειριστείτε τις  έχοντας κατά νου ότι πρέπει να μάθετε να τις  χρησιμοποιείτε όπως ακριβώς και ένα αυτοκίνητο. Έχετε υπόψη σας  ότι  χρειάζεται περίπου τετραπλάσιος  χρόνος  για να συνηθίσετε την κάτω οδοντοστοιχία.

3. Συχνά οι οδοντοστοιχίες  προκαλούν  πόνο σε κάποιο σημείο. Τότε  πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο για να διορθωθεί  η μικρή ανωμαλία  που  προκαλεί τον πόνο.  Εάν παραμελήσετε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο η οδοντοστοιχία θα προκαλέσει τραύμα.  Εάν δεν μπορείτε να πάτε αμέσως  στον οδοντίατρο  πρέπει να βγάλετε τις οδοντοστοιχίες  από το στόμα και να τις φυλάξετε μέσα σε ένα ποτήρι σκεπασμένες  με νερό και να τις φορέσετε ξανά μια μέρα πριν πάτε στον οδοντίατρο.  Αυτό μπορεί να είναι κάποια ταλαιπωρία για σας, αλλά για τον οδοντίατρο έχει μεγάλη σημασία, γιατί  αυτός έτσι μόνο θα διαπιστώσει από πιο σημείο της οδοντοστοιχίας προκαλείται ο τραυματισμός  για να σας απαλλάξει το γρηγορότερο από τους πόνους.

4. Ίσως διαπιστώσετε ότι με τις καινούριες οδοντοστοιχίες έχετε δυσκολία στην ομιλία. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, γιατί οι οδοντοστοιχίες άλλαξαν το σχήμα του στόματός σας.  Μόλις η γλώσσα, τα χείλη και τα μάγουλα συνηθίσουν τη  νέα κατάσταση, η ομιλία σας  θα βελτιωθεί σημαντικά. Γι' αυτό μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες. Διαβάζοντας  "φωναχτά"  ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα, βοηθάτε στη συντομότερη δυνατή προσαρμογή του στόματος στη  νέα κατάσταση.

Οι οδοντοστοιχίες  πρέπει να μένουν εκτός  στόματος  για έξι περίπου ώρες την ημέρα (συνήθως  το βράδυ), ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους  μαλακούς  ιστούς  να ξεκουράζονται. Αυτό επίσης εμποδίζει το οστό των γνάθων να απορροφάται με  γρήγορο ρυθμό.

6. Στην περίπτωση που οι οδοντοστοιχίες στηρίζονται σε εμφυτεύματα, πρέπει να είστε προσεκτικοί τόσο κατά την τοποθέτησή τους στο στόμα όσο και στον καθαρισμό τους, ώστε να μην παραμορφωθούν τα συγκρατητικά τους στοιχεία.

7. Μην κόβετε τις τροφές με τα μπροστινά δόντια των οδοντοστοιχιών. Λόγω  της φύσης της κατασκευής  τους, αυτό ίσως  τις κάνει να "παίζουν" ή και να φεύγουν από  τη θέση τους.  Κόβετε  τις τροφές  έξω  από το στόμα και χρησιμοποιείτε τις οδοντοστοιχίες σας  μόνο για να μασάτε. Θα είναι δε πιο σταθερές, αν  μασάτε την τροφή σας  ταυτόχρονα και  στις  δύο πλευρές.

8. Αποφεύγετε  τη  χρήση στερεωτικής  πάστας ή σκόνης στη βάση των οδοντοστοιχιών.

9. Aν και  η βάση των οδοντοστοιχιών σας  θα παραμείνει αναλλοίωτη, να έχετε κατά νου ότι τα οστά των γνάθων σας αλλάζουν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται  περιοδική  αναπροσαρμογή  των οδοντοστοιχιών σας στη νέα κατάσταση  ώστε να μην είναι χαλαρές.  Εξέταση κάθε  χρόνο στο οδοντιατρείο είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση τέτοιου προβλήματος , καθώς επίσης και εξέταση των δοντιών για πιθανή αποτριβή του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένα. Πρέπει και οι μερικές οδοντοστοιχίες και το στόμα να εξετάζονται κάθε έξι  μήνες. Οι  κυριότεροι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την εξέταση είναι να προλαμβάνεται κάθε καταστροφή φυσικού δοντιού σε  πρώιμο στάδιο, και  να εφαρμόζεται εκ νέου η  οδοντοστοιχία όταν η εφαρμογή  της  πάψει  να είναι καλή.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες  πρέπει να  τοποθετούνται  στη θέση τους  με πίεση  η οποία θα εξασκείται ταυτόχρονα στα τεχνητά δόντια της αριστερής και  της δεξιάς πλευράς  της  οδοντοστοιχίας. Δεν επιτρέπεται να πιέζεται πρώτα η μία και μετά η άλλη πλευρά της οδοντοστοιχίας  για να τοποθετηθεί

στη θέση της. Η αφαίρεση της οδοντοστοιχίας  πρέπει να γίνεται επίσης  με  δύναμη που ασκείται με τα
nύχια των δακτύλων, ταυτόχρονα στην  αριστερή και στη  δεξιά πλευρά της οδοντοστοιχίας και συνεπώς να απομακρύνεται πρώτα η μία και μετά η άλλη από τη θέση της.

Καθαρισμός Οδοντοστοιχιών

Μετά από κάθε γεύμα απαραιτήτως  ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες και το στόμα σας  με άφθονο νερό.
Βουρτσίζετε  τις  οδοντοστοιχίες  σας  τουλάχιστον  δύο φορές  την ημέρα.
Πριν το βούρτσισμα ξεπλένετέ τις  με άφθονο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα τροφών. Για τον καθαρισμό τους  χρησιμοποιείτε  σαπούνι  (πχ. πράσινο σαπούνι  χωρίς άρωμα ή υγρό πιάτων) και μαλακή  οδοντόβουρτσα (μπορείτε να χρησιμοποιείτε  και  τις ειδικές  οδοντόβουρτσες  για οδοντοστοιχίες.).

kainoyries-texnikes-odontostoixies kainoyries-texnikes-odontostoixies-1

Μη  χρησιμοποιείτε κοινή οδοντόπαστα  για να καθαρίσετε τις  οδοντοστοιχίες σας, γιατί μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνειά τους.

Καθαρίζετε  προσεκτικά όλες  τις επιφάνειες  τις οδοντοστοιχίας  εσωτερικά και εξωτερικά.

kainoyries-texnikes-odontostoixies-2 kainoyries-texnikes-odontostoixies-3

Για να μην πέσουν κατά το πλύσιμο και σπάσουν οι οδοντοστοιχίες, καλό είναι να τις πλένετε πάνω από νιπτήρα με  λίγο νερό ή αφού έχετε τοποθετήσει από κάτω  ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί.

Καθαρίζετε  τα ούλα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τη γλώσσα με  μαλακή  βούρτσα  και νερό (χωρίς οδοντόκρεμα ή σαπούνι).
Μη  χρησιμοποιείτε "αυτοσχέδια" καθαριστικά, όπως  τα  χλωριούχα, γιατί αλλοιώνεται το χρώμα και η αντοχή τους.

Είναι σημαντικό να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών, για να αποφεύγετε την κακοσμία του στόματος και τις μολύνσεις.

kainoyries-texnikes-odontostoixies-4 kainoyries-texnikes-odontostoixies-5
Αφήστε την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει στον αέρα.

kainoyries-texnikes-odontostoixies-6 kainoyries-texnikes-odontostoixies-7
Χρησιμοποιείτε καθημερινά (ή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) χάπια καθαρισμού των οδοντοστοιχιών και ακολουθείτε  πιστά τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία.
Ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες με άφθονο νερό πριν τις ξαναφορέσετε.

Μη βράζετε τις οδοντοστοιχίες σας και μην τις βάζετε σε χλωρίνη κατ’ ευθείαν από το μπουκάλι.

Αν οι οδοντοστοιχίες σας έχουν «πιάσει πέτρα» ή  έχουν «μαυρίσει»  επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα τις καθαρίσει.

Παλαιό Φάληρο

Αγ.Αλεξάνδρου και Αφροδίτης 39, 17561

Τηλέφωνο

212-1045867

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 8:00 - 17:00

Email

marppetridou@gmail.com
Μετάβαση στο περιεχόμενο