Ενδοδοντική θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία

Γενικά

1. Για τη θεραπεία του δοντιού σας  θα απαιτηθούν μία έως τρεις επισκέψεις.
2. Aν και η θεραπευτική αγωγή που θα εφαρμοσθεί είναι κατά κανόνα ανώδυνη, είναι δυνατόν να παρουσιασθούν ορισμένα συμπτώματα  μεταξύ των επισκέψεων.
3. Οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας και διατήρησης του δοντιού για πολλά χρόνια φθάνουν μέχρι το 90-95 %.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Από τη στιγμή που θα αρχίσει η θεραπεία, το δόντι σας  και οι ιστοί που το περιβάλλουν, είναι  δυνατό να εμφανίσουν ενοχλήσεις που οφείλονται :

• Σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι , λόγω των απαιτούμενων  χ ειρισμών κατά  την  θεραπεία.
• Σε αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης , που προϋπήρχε , αλλά βρισκόταν σε ύφεση.
• Τα ενοχλήματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά την μάσηση , αίσθημα βάρους ή σπανιότερα  πρήξιμο της περιοχής και πόνος.

Σε περίπτωση που θα αισθανθείτε πόνο, βάρος ή πρήξιμο

1. Κάνετε πλύσεις του στόματος στην περιοχή της ενόχλησης με ζεστό αλατόνερο (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό ) ή χαμομήλι (αν πάσχετε από υπέρταση). Το οδοντόπλυμα θα είναι τόσο ζεστό όσο εσείς το ανέχεστε, θα διαρκεί πέντε (5) λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 4-5 ώρες .
2. Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση οιδήματος (πρηξίματος) εξωτερικά, τοποθετείστε εξωτερικά στην περιοχή αυτή ψυχρά επιθέματα (πάγο), κρατείστε τα εκεί για 5-10 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία, κάθε 1-2 ώρες. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές στοματοπλύσεις στα μεσοδιαστήματα .
3. Αν υπάρξει πόνος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα κοινά παυσίπονα (Panadol, Lonarid Ν, Depon) ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Bruffen, XefoRapid, Ponstan) σύμφωνα με την αναγραφόμενη δοσολογία.
4.  Αποφύγετε να επιβαρύνετε την περιοχή του υπεύθυνου δοντιού κατά τη  μάσηση.
5.  Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .
6. Τα όσα πιθανόν να συμβούν, δεν είναι ανησυχητικά για την τύχη του δοντιού, αλλά μια προσωρινή επιπλοκή που δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας.
7. Το σφράγισμα που τοποθετείται στο δόντι σας είναι προσωρινό. Εάν αντιληφθείτε την μετακίνησή του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί μας για την αντικατάστασή του.

Μετά το τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας

1. Το δόντι σας είναι πιθανόν να εμφανίσει κάποια ευαισθησία για μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία. Αν χρειασθεί μπορείτε να πάρετε  παυσίπονα. Μην επιβαρύνετε την περιοχή αυτή κατά τη μάσηση μέχρις ότου μειωθεί η ευαισθησία .
2. Η αποκατάσταση της μύλης του δοντιού με έμφραξη (σφράγισμα) ή στεφάνη πρέπει να γίνει από τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να περιορισθεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης λόγω μικροδιείσδυσης της προσωρινής έμφραξης.

Η τελική αποκατάσταση που κάθε φορά χρειάζεται, εξαρτάται από το βαθμό καταστροφής του δοντιού και από άλλους  παράγοντες  και  μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα, μια ολική θήκη πορσελάνης ή ένα επένθετο συνθετικής  ρητίνης.

Επανέλεγχος

Επειδή η απουσία πόνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά επιτυχή έκβαση, το αποτέλεσμα της θεραπείας θα πρέπει να ελεγχθεί  κλινικά και ακτινογραφικά σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Οι  συνηθέστεροι χρόνοι επανελέγχου είναι 3 - 6-12 και 24 μήνες  μετά το πέρας τη θεραπείας.

H πιθανότητα επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας υπερβαίνει το 90% και εξαρτάται κυρίως από την μορφολογία του δοντιού.Ρίζες πολύ στενές, με έντονες  κάμψεις και  στροφές  δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική επεξεργασία  και  έμφραξη  του εσωτερικού τους. Επίσης ορισμένες φορές ο πολφός εμφανίζει  παρακλάδια,  τους λεγόμενους  "παράπλευρους σωλήνες" , οι οποίοι δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν.

Παλαιό Φάληρο

Αγ.Αλεξάνδρου και Αφροδίτης 39, 17561

Τηλέφωνο

212-1045867

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 8:00 - 17:00

Email

marppetridou@gmail.com
Μετάβαση στο περιεχόμενο