Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Η πιστή τήρηση των ακόλουθων οδηγιών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα θα βοηθήσει σημαντικά στην ταχεία ανάρρωση και θα μειώσει τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μη δαγκώνετε την παρειά , τα χείλη ή τη γλώσσα σας , όσο είστε μουδιασμένοι . Η αναισθησία διαρκεί συνήθως δύο με  τρείς ώρες  αφότου φύγετε από το οδοντιατρείο.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Κρατήστε ανάμεσα στα δόντια τη γάζα που σας τοποθετήθηκε μετά την επέμβαση για 30 με 45 λεπτά ασκώντας σταθερά ήπια πίεση. Η αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά από κάποια επέμβαση στο στόμα. Θεωρείται φυσιολογικό λίγο αίμα από το τραύμα να βάφει κόκκινο το σάλιο σας και να έχετε γεύση αίματος στο στόμα σας. Σε έντονη αιμορραγία  (πολύ αίμα και παχύ) ή συνεχή ροή αίματος από το τραύμα , αφού φύγετε από το οδοντιατρείο , τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε πάχος περίπου ενός δακτύλου) , τοποθετήσετε τη στο σημείο που αιμορραγεί , δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον ½ ώρα .Επίσης καθίστε σε όρθια θέση. Αν δε σταματήσει αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ωρα. Μην αφαιρείτε τη γάζα ενδιάμεσα για να ελέξετε αν υπάρχει αιμορραγία , γιατί διαταράσσετε έτσι τον θρόμβο του αίματος .

ΠΟΝΟΣ

Πόνος είναι το φυσιολογικό να υπάρχει μετά από κάποια επέμβαση στο στόμα.Για την αντιμετώπισή του, θα λαμβάνετε τα παυσίπονα που σας συστήθηκαν ,κατα τον τρόπο που σας υποδείχθηκε. Καλό θα είναι να πάρετε ένα αναλγητικό πριν περάσει η επίδραση της αναισθησίας. Στη συνέχεια συνήθως λαμβάνετε αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη  άνα 6 ή 8 ώρες (4 δισκία το πολύ συνολικά το 24ωρο) την πρώτη μέρα.  Από την επόμενη λήψη παυσιπόνων γίνεται μόνο επί ύπαρξης πόνου.Δεν επιτρέπεται η λήψη ασπιρίνης  γιατί  εμποδίζει τη πήξη του αίματος. Αν ο πόνος συνεχίζει να αυξάνεται μετά το πρώτο 48ωρο ,επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.

ΠΡΗΞΙΜΟ

Πιθανή είναι η εμφάνιση πρηξίματος  στην  περιοχή της επέμβασης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Η διάρκεια του είναι περίπου 4 ημέρες (μέχρι τη 2η αυξάνεται και από την 4η υποχωρεί). Για να μειωθεί  , κατα το δυνατό ,τοποθετήστε επάνω από την περιοχή της επέμβασης (εξωτερικά) παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα , διακοπτόμενα , ανά 10/λεπτο μέχρι να κοιμηθείτε την ημέρα της επέμβασης (τοποθετείστε τον πάγο για 10 λεπτά ,τον αφαιρείτε τα επόμενα 10 και επαναλαμβάνετε) .

Αν το πρήξιμο συνεχίζει να αυξάνει και την 4η ημέρα και/ή ο πόνος συνεχίζει ή αυξάνει, επικοινωνείστε με το οδοντιατρείο. Επίσης πιθανή και φυσιολογική  είναι η εμφάνιση μελανιάσματος στο δέρμα .

ΠΥΡΕΤΟΣ

Κάποια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία είναι φυσιολογική και όχι ανησυχητική . Αυτή  με την ανάρρωση θα υποχωρήσει. Αν συνεχίσει αμείωτη , επικοινωνήστε μαζί μας.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Ειδικά σε εξαγωγή φρονιμίτη εμφανίζεται συχνά τέτοια δυσκολία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να ανοίγετε σιγά σιγά έστω και αν  χρειαστεί  με την  βοήθεια των δακτύλων σας.

ΣΚΑΣΙΜΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ

Αν εμφανίσετε σκάσιμο ή ξηρότητα στα χείλη , τοποθετείστε βούτυρο-κακάο ή βαζελίνη για να τα διατηρήσετε υγρά .

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Αποφύγετε το έντονο ρούφηγμα στο στόμα σας , το να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι καθώς και το φτύσιμο του σάλιου ή τυχον μικρών ποσοτήτων αίματος , γιατί είναι δυνατόν να προκληθεί αποκόλληση και απομάκρυνση του θρόμβου .Την ημέρα της επέμβασης, αλλά και τις αμέσως επόμενες συνίσταται ξεκούραση. Δεν πρέπει να κάνετε κάποια κουραστική εργασία (έντονο σκύψιμο, σκάψιμο κλπ) ή άθληση για να μη προκληθεί αιμορραγία. Σε περίπτωση που σηκωθείτε ξαφνικά υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε , επομένως αν είστε ξαπλωμένος/η, φροντίστε να μείνετε καθιστός/ή για ένα λεπτό ,  πριν σηκωθείτε όρθιος/ά. Επίσης , μην καπνίσετε  για μερικές μέρες  γιατί το κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και αποφύγετε το αλκοόλ ειδικά αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή μετά την εξαγωγή. Τέλος αν φοράτε οδοντοστοιχίες μην  τις τοποθετήσετε για το πρώτο 24ωρο.

ΡΑΜΜΑΤΑ

Αν έχουν τοποθετηθεί ράμματα, αυτά είναι δυνατό να προκαλέσουν κάποια  <<τραβήγματα>>  μετά από κάποιες ημέρες. Αυτά θα υποχωρήσουν με την αφαιρεσή τους 7-10  ημέρες μετά την επέμβαση (αν δεν είναι απορροφήσιμα). Το σπάσιμο ενός ή περισσότερων ραμμάτων δεν είναι ανησυχητικό.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Δεν επιτρέπονται οι πλύσεις του στόματος και το βούρτσισμα το πρώτο 24ωρο. Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης  θα κάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή αλατόνερο 4 με 5 φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες , ενώ θα αρχίσετε να βουρτσίζετε και τα δόντια σας  προσέχοντας  βέβαια  την περιοχή της επέμβασης . Εκεί θα μπορέσετε σιγά σιγά να  βουρτσίσετε με ήπιες κινήσεις  και προσεκτικά από την τέταρτη μέρα και μετά. Η υγιεινή του στόματος είναι πολύ βασική ωστε να γίνει σωστά και γρήγορα η επούλωση. Αποφύγετε να βάζετε τα δαχτυλά σας ή τη γλώσσα σας για να ελέγξετε τη περιοχή του τραύματος.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Την ημέρα της επέμβασης δεν  πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας , να  βουτσίσετε τα δόντια και να φτύνετε.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για  2 ώρες μετά την εξαγωγή αποφύγετε να φάτε και να πείτε οτιδήποτε. Έπειτα μην επιλέξετε σκληρά,πικάντικα ή ζεστά φαγητά. Το 1ο 24ωρο η τροφή  πρέπει να είναι υγρή και κρύα (γάλα, γιαούρτι, παγωτό, χυμοί κλπ). Τις  2 επόμενες ημέρες πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας (πατάτες ρύζι,μακαρόνια, κιμάς κλπ). Από την 7η ημέρα και μετά μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες. Καλό είναι μέχρι την 7η ημέρα να αποφύγετε το μάσημα από την πλευρά της επέμβασης.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Αν σας έχουν συστηθεί κάποια φάρμακα , θα πρέπει να  τα λαμβάνετε κατά τις οδηγίες που σας δόθηκαν ώστε να αποφευχθούν κατα το δυνατό κάποιες πιθανές επιπλοκές. Αν όχι μην πάρετε τη πρωτοβουλία να ξεκινήσετε κάποια αγωγή χωρίς λόγο. Σε οποιαδήποτε παρενέργεια των φαρμάκων επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.

Παλαιό Φάληρο

Αγ.Αλεξάνδρου και Αφροδίτης 39, 17561

Τηλέφωνο

212-1045867

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 8:00 - 17:00

Email

marppetridou@gmail.com
Μετάβαση στο περιεχόμενο